Bill Clinton ja Boris Jeltsin Torpalla 20.-21.3. 1997

Hilton Kalastajatorppa - Clinton ja Jeltsin

Yhdysvaltain presidentti ja Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapasivat Helsingissä 20.-21.3. 1997. He neuvottelivat presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä muun muassa. NATO:sta ja turvallisuuskysymyksistä.

Kalastajatorppa toimi myös tuolloin heidän ja delegaatioiden tärkeänä tapaamispaikkana. Tapahtuman suunnittelu tuotti kuitenkin hotellille töitä. Hotellinjohtaja Ari Arvonen kertoi, että Yhdysvaltain suurlähetystöstä soitettiin ja haluttiin varata koko kapasiteetti USA:n delegaatiolle presidentti Bill Clintonin ja Venäjän presidentti Boris Jeltsinin tapaamisen johdosta. Tämän seurauksena muut varaukset piti siirtää alta pois muihin hotelleihin. Parin tunnin päästä tuli uusi soitto, jossa varaus peruttiin ja siirrettiin Hesperiaan ja Grand Marinaan, koska amerikkalaisia oli yli 700 henkeä ja hotellikapasiteetti vain 330 huonetta. Taas parin tunnin kuluttua soitettiin tällä kertaa Venäjän suurlähetystöstä, jossa hotelli haluttiin varata heidän käyttöönsä neuvottelujen ajaksi. Arvonen soittikin saman tien Valtionkansliaan ja vaati vakuuksia. Lisäksi oli ongelma: miten limusiinit ja musta autoletka pääsisivät kohteeseen, kun pihassa oli leveä 3 metrin syvä monttu. Se pitäisi pikaisesti peittää tukevin teräslevyrakentein. Lisäksi työlle tarvittaisiin maksaja. Valtion hallinnossa tehtiinkin pikapäätös, jolla rahat löytyivät.

Jeltsin saapui Suomeen hyväntuulisena, kuten usein. Sen sijaan Clintonilla oli jalka paketissa polvileikkauksen takia, ja häntä liikuteltiin pyörätuolilla. Neuvottelut olivat jo alkaneet, kun Clintonin adjutantti soitti Arvoselle, että päätösillalliselle oli Clintonille rakennettava lava. Päämiesten aveceineen pitäisi nimittäin näkyä ja olla valokuvissa samalla tasolla. Torpan vahtimestarit rakensivatkin korokkeen pikapikaa.