ETYK-kokous kohtaamispaikkana vuonna 31.7.1975

Hilton Kalastajatorppa - 1975 ETYK

Vuonna 1975 heinä-elokuun vaihteessa järjestettiin Helsingin Finlandia-talossa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK) kolmas vaihe. Kalastajatorppa valittiin itseoikeutetusti kokous-, juhla- ja illallispaikaksi. Valtiovieraita oli tilaisuuksissa runsaasti – varsinkin tilaisuuksissa, jotka joko Suomen valtio, vieraat tai diplomaattikunnat tarjosivat.

Lyhyellä kahden viikon varoitusajalla järjestetty ETYK-kokous ja varsinkin ilta Torpalla onnistuivat kaikin puolin. Kokouksen ajaksi Helsinkiin sattui aurinkoinen ja helteinen sää. Kalastajatorpan juhlavastaanotolle osallistui valtionpäämiehiä 35:stä eri maasta. Paikalla oli muun muassa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brezhnev ja Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford. Tilaisuus oli aivan ainutlaatuinen, kun maailman politiikan kärkinimet kohtasivat suomalaisessa luonnossa ja merimaisemassa.

Tapahtuma herätti maailmanhuomion, sillä vain talvisota ja vuoden 1952 olympialaiset olivat koonneet yhtä paljon kansainvälisiä merkkivieraita. Kokous onnistui ja osallistujamaat kirjoittivat päätösasiakirjan. Ehkä edellisen illan hienosti sujuneilla Torpan juhlilla oli oma syynsä onnistumiseen.

Ainoa särö järjestelyissä oli Kalastajatorpan edustalla sattunut tragedia. Merivartioston ampuma valoraketti osui lähistöllä liikkuneeseen veneeseen. Seuranneessa tulipalossa menehtyi kaksi ihmistä.