Valtion vierastalo

Suomen Valtion omistama vierastalo valmistui vuonna 1984. Se on tarkoitettu korkean tason vieraille, kuten valtion päämiehille, presidenteille, pää- ja ulkoministereille sekä muille korkea-arvoisille ministereille.

Rakennus oli aikoinaan ensimmäisiä valtion vieraille varta vasten suunniteltuja majoituspaikkoja. Tätä ennen valtiovieraat asuivat Köningstedtin vierastiloissa, Presidentin linnassa, Kalastajatorpan Sir-sviitissä tai korkeatasoisissa hotelleissa, kuten Inter-Continentalissa (nykyinen Park-hotel). Valtion vierasmajan haluttiin alun alkaen olevan suomalaisen puhtaan luonnonläheisen arkkitehtuurin ja designin lippulaiva.

Rakennusprojekti oli Suomen valtion, Oy Alko Ab ha Arctia Oy:n yhteishanke, jonka rakensi Polar-rakennus. Hinta-arvio oli 22 milj. markkaa (nykyisellään n. runsas 3,5 milj. euroa). Rakennuksen suunnitteli professori Einari Teräsvirta (1914-1995) ja sisutuksen Antti Nurmesniemi (1927-2003) työryhmineen (Reino Rissanen, Leena Valkamo ja Irma Rajalin).

Rakennuksen kerrospinta-ala on 2 500 m2. Kolmikerroksisessa rakennuksessa on 11 majoitushuoneen lisäksi oleskelutiloja, saunaosasto ja ruokasali.

Suunnittelun lähtökohtana on tilojen ja toimintojen joustavuus. Valtiovieraiden seurueiden kokoonpanot vaihtelevat, jonka takia pohjaratkaisut ovat helposti muunneltavissa. Tarvittaessa voidaan muodostaa erikokoisia asuntoja. Pääasunnossa voidaan makuuhuoneiden määrää vaihdella yhdestä kolmeen. Talon keskeinen osa on 170 neliöinen päävieraan tila.

Antti Nurmesniemen kokonaistaideteoksessa ja sisustuksessa yhdistyy kodikkuus ja edustuksellisuus sekä suomalaiset materiaalit puu, kivi ja kalusteet.