Kalastajatorpan kiinteistöt

Nykyisen Kalastajatorpan tilalla sijaitsi punainen 1800-luvulta peräisin oleva kalastajatupa, kartanon torppa, jota vuokrattiin kesäksi perheille. Torppa sijaitsi juuri alueen eteläkärjessä Laajalahden rannalla.

Vuonna 1915 höyryleipomo K.M. Brondin muutti torpan kesäkahvilaksi.

1936 vanha punainen torppa purettiin, ja arkkitehti Jarl Eklund ryhtyi kiinteistön omistaja Fazerin Konditorian tehtäväksiannosta suunnittelemaan paikalle uutta ravintolarakennusta.

17.3.1937 valmistui 600 m2 kokoinen ravintolarakennus, johon kuului erillinen ravintolasali ja kahvila. Tiloihin tultiin sisään saman eteisen kautta. Asiakaspaikkoja oli sisällä 400 ja terassilla 400.

Ravintola oli kolmiosainen. Rannansuuntaisesti ja eteisestä katsottuna ensimmäinen sali oli Konjakkisali, toinen Sininen Sali ja kolmas Keltainen Sali, jonka kolmen ikkunan läpi avautuivat edelleen loistavat näkymät vanhaan kulttuurimaisemaan. Ravintolasisustuksen, kattomaalaukset ja valaisimet suunnitteli Hjalmar Hagelstam. Maalaamisessa oli tuolloin apuna Muumien äiti taideopiskelija Tove Jansson, joka ruokaa ja juomaa vastaan teki töitä Fazerille. Ryijyntekijät, sepät, maalarit ja muurarit loihtivat näyttävän kokonaisuuden, suomalaisen ravintolasisustuksen klassikon.

Uusi kahvila-ravintolarakennus osoittautui heti ahtaaksi ja laajennustöihin ryhdyttiinkin heti, sillä Helsinkiin oli tulossa vuonna 1940 olympialaiset, ja kaupunki tarvitsi kansainväliset mitat täyttävän ravintolan. Lisärakennus tehtiin vuosina 1938-1939, ja se avattiin yleisölle 11.6.1939.

Laajennuksen myötä rakentuivat helsinkiläisen ravintolamaailman klassikot: Siirtomaasali ja Pyöreä Sali, joita palveli uusi keittiö. Uudisosaan sopi 900 asiakasta ja terassille 200 eli kaikkinensa asiakaspaikkoja oli 1600 ja 400 terassipaikkaa.


Valtion vierastalo

Suomen Valtion omistama vierastalo valmistui vuonna 1984. Se on tarkoitettu korkean tason vieraille, kuten valtion päämiehille, presidenteille, pää- ja ulkoministereille sekä muille korkea-arvoisille ministereille….

Hilton Kalastajatorppa - nykyinen

Ravintolasiipi

Vuonna 1985 saatiin lupa uuden yksikerroksisen ravintolasiiven Merisalin rakentamiseen rakennuksen merenpuoleiselle sivulle, Siirtomaasalin suurentamiseen ja pääsisäänkäynnin katoksen uusimiseen. Samalla keittiötiloja laajennettiin. Hotelliosien väliin rakennettiin…

Päähotelli

Torpan uuden hotellirakennuksen, niin sanotun kalliohotellin suunnittelu käynnistyi vuonna 1972 ja se valmistui vuonna 1975. Kaupunkiin tarvittiin lisää hotellitilaa, koska Helsingistä tuli poliittisten neuvonpitojen…

Rantahotellikiinteistö

Hotelli Kalastajatorpan louhintatyöt aloitettiin vuonna 1967, ja hotelli avasi ovensa toukokuussa 1969. Hotellin suunnitteli arkkitehti Markus Tavio, ja se piti sisällään 77 kahden hengen…

Kellarikerros

Kellarikerros on muuntunut vuosien aikana eniten. Se suunniteltiin alun alkaen ravintolaksi ulkoilijoille ja hiihtäjille, jonne ajateltiin omaa sisäänkäyntiä ja karkeampaa sisustusta. Myös kylpylälle varattiin…

Siirtomaasali

1939 valmistunut Siirtomaasali sai nimensä tilan huonekaluista ja 1700-luvun Pohjois-Amerikan siirtomaatyylisestä koko seinän peittävästä taulusta, joka esittää etelävaltioiden elämää vuosisadan aikana. Kuvatapetti oli mallinnettu…

Hilton Kalastajatorppa - Pyöreäsali

Pyöreä Sali

Kalastajatorpan perinteikäs, 1939 valmistunut Pyöreä Sali on toiminut alusta alkaen ruoka- ja tanssiravintolana sekä juhla- ja showtilana. Silloisella omistaja-johtaja Berta Fazerilla oli varma tahto,…